Burada Ara...
YUKARI
YAZILAR

DEVLET, DERSİM’DE ORMAN YAKIYOR

Dersim’de ormanla yine yakılıyor.

Dersim’de, binlerce yılda oluşan habitat, devlet tarafından iç savaşa kurban ediliyor. Demokratik çözüm modellerini rafa kaldıranlar, siyasi sorunları, savaş baronlarının şiddet politikalarına tahvil etmiş durumdalar.

İnsanlarla savaşmakla tatmin olmayan ölüm tacirleri, Hasankeyf örneğinde olduğu gibi, tarihle savaşırken, Dersim’de de doğayla savaşıyorlar.

AKP’nin ve devletin Kürt savaşındaki politikası, yel değirmenlerine saldıran Don Kişot misali; Dersim’de dağlarla, ağaçlarla, kutsal sayılan geyiklerle savaşıyorlar.

Dersim’in Uzuntarla ve Dokuzkaya’lar mevkii, yapılan bombardıman sonuncu bir haftadan beri yanmaktayken, önceki gün de Nazmiye ilçesine bağlı Harkis (Büyukyurt) mevkii Kobra tipi helikopter tarafından bombaladı. Çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle, hızla köylere doğru yayılmaya başladı.

Orman yangınları önceki gün Pülümür’ün Kırmızıköprü civarındaki köylere doğru yayıldığı haberi gelmişti. Bu gün ise sosyal medyada Geyiksuyu civarında yeni yangınların çıktığına dair fotoğraflar paylaşıldı. Yerel kaynaklar yangının yayıldığını ve müdahale edilmediği takdirde de bölgede bulunan köylerin yanma tehlikesi altında olduğunu belirtiyorlar.

Müdahale izni verilmeyen yangın, Pülümür ve Nazımiye bölgesinde endişe ve korkuyla izleniyor.

Tunceli Valiliği ise güvenlik gerekçesi ile ne ilgili kurumların ne de sivil halkın, yangına müdahale edilmesine izin vermiyor.

Savaşı da, acıyı da derinleştiren iktidar, tüm canlıların ortak mirası olan doğayı katlederek, yaşadığımız dünyayı cehenneme çevirme çabasında. Küresel kuraklığın hızla arttığı, çevresel etkilerden kaynaklı, dünyanın yaşanır olmaktan hızla çıktığı bu yüzyılda, umarız, bu vahşi politikanın ve uygular bir an önce terk edilir.

İnsanın tüm vahşetine rağmen doğa elbette yarasını saracaktır bir gün…

«

»